Bekkenbodem training vermindert niet alleen de stress incontinentie, maar verbetert ook seksueel functioneren

Seksuele problemen komen veel voor bij vrouwen met urine incontinentie. Vrouwen met urine incontinentie hebben vaak last van diverse klachten, zoals: urine verlies tijdens de geslachtsgemeenschap, nachtelijk urine verlies, recidiverende vaginitis, cystitis, vaginale droogheid en atrofie, en dyspareunia en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Bij ongeveer 50% van de vrouwen met urine incontinentie leidt dit tot een afname in seksueel contact.
Bekkenbodem training is de eerste keuze bij stress urine incontinentie omdat het werkzaam is en weinig bijverschijnselen heeft. Het is echter niet bekent of deze training ook een positief effect heeft op seksueel functioneren. De auteurs willen dit evalueren door het effect van een 12 maanden durende bekkenbodem trainingsprogramma te evalueren met een goed gevalideerde vragenlijst naar seksueel functioneren.
Het betrof een groep van 58 vrouwen met stress incontinentie die succesvol met het programma waren behandeld. Vrouwen met depressie of andere psychosociale comorbiditeit waren uitgesloten. De bekkenbodem training bestond uit vier biofeedback sessies in de praktijk en uit thuisoefeningen. De oefeningen bestonden in aanvang uit twee sets van vijf snelle spiercontracties gevolgd door 10 aanhoudende contracties, waarna 10 seconden pauze volgde. De aanhoudende contracties werden langzaam uitgebouwd tot uiteindelijk 20 contracties, twee maal daags. De eerste 12 weken kwamen de vrouwen één maal per week naar de praktijk voor controle en instructies. In die periode werd om de maand één biofeedback sessie van ½ uur ingelast.

Resultaten
Na 12 maanden bleek het aantal incidenten van urine verlies met 38,1% te zijn afgenomen. Het gebruik van incontinentie materiaal was met 39% per week afgenomen. Het seksueel functioneren was duidelijk verbeterd ten opzichte van de voormeting. Dit was gemeten met de Female Sexual Function Index (FSFI). Op alle zes de subschalen van de FSFI werd een significante verbetering gerapporteerd: behoefte, arousal, lubricatie, orgasme, tevredenheid en pijn. Bij nadere analyse bleek er een sterke correlatie tussen de toename in bekenbodem kracht en seksueel functioneren.

TIP:  Effecten van psychologsiche behandeling van eczeem

Zahariou, A. G., Karamouti, M.V., Papaioannou, P.D. (2007). “Pelvic floor muscle training improves sexual function of women with stress urinary incontinence.” International Urogynecology Journal: in press.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb